Várandósoknak

A várandós kismamák előrelátóan igyekeznek minden gondoskodást megadni a pocaklakónak. A vitamindús táplálkozás mellett fontosak
a szűrővizsgálatok, köztük a fogorvosi ellenőrzés is!

Rossz fogak, ínygyulladás, szájüregi betegségek esetén a rágás nehezített lehet, aminek következményeként nem jut elegendő tápanyag a szervezetbe. Az elhanyagolt száj és fogak rossz közérzetet és rossz lehelletet is okozhatnak.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel a bajok megelőzhetőek!

Megfelelő, gondos szájhigiénia, valamint a professzionális prevenciós kezelés rendkívül fontos a terhesség 9 hónapja során! A kismamákat a baba megszületése után is visszavárjuk a féléves kontroll vizsgálatra.

Keresse fel fogorvosunkat, hogy ellenőrizhessük a fogápolás hatékonyságát, valamint professzionális kezelésben részesíthessük!

Fogorvosi kezelés

Kérjük, tájékoztassa fogorvosunkat a várandósság tényéről! Abban az esetben is, amennyiben esély van rá, hogy Ön már kismama, mert ilyenkor több tényezőt kell figyelembe venni a kezelés során.

A legtöbb fogászati beavatkozás elvégezhető várandósság alatt. Ha lehet, érdemes a szülés előtt minden lukas fogat betömetni, minden rossz fogat kezeltetni!

Vizsgálatok, kezelések alatt a fogorvosi széket úgy döntjük hátra, hogy az mindig kényelmes ülést biztosítson.

Ínyvérzés

A kismamáknál nagyon gyakori az ínygyulladás. Ez sokszor ínyvérzéssel, érzékenységgel, sőt fájdalommal járhat, ami miatt sok kismama elhanyagolja a fogmosást. Fogmosás hiányában felhalmozódik a lepedék. A lepedék és a benne lévő baktériumok hatására fokozódik az ínygyulladás, illetve megnő az esélye a fogszuvasodás kialakulásának.

Fogszuvasodás

A lepedék képződését nemcsak az elhanyagolt szájhigiénia fokozza, hanem a megváltozott étrend, gyakoribb étkezés, több édesség fogyasztása is.
Áldott állapotban a nyál összetétele, kémhatása is megváltozik. Savasabbá válik, ezáltal lecsökken a savsemlegesítő hatása. Mindezek a folyamatok kedveznek a fogszuvasodás kialakulásának.
A várandósság első trimeszterében gyakori az émelygés, hányás. Ha lehetőségünk van, minden étkezést követően mossunk fogat, de minimum kétszer, reggel és este.

Érzéstelenítés

Az általánosan alkalmazott helyi érzéstelenítő oldat – a 2%-os Lidocain – a kismamáknál is alkalmazható, nincs mellékhatása.

Röntgenkészítés

Röntgenfelvétel a várandósság alatt nem szoktunk készíteni, bár a sugárvédelmi előírások betartásával a sugárterhelés minimális és biztonságosnak mondható.

Bejelentkezés

Ha várandós, vagy ha még csak a babát tervezik, keresse fel rendelőnket, hogy szakorvosaink megfelelő tanácsokkal láthassák el a szükséges szájhigiénés teendőkkel kapcsolatban, illetve elvégezhessék a professzionális megelőző kezeléseket – fogkőeltávolítás, tömések- az Ön és babája egészsége érdekében!

Kérdése van?

Keressen bátran telefonon és a dentissafogaszat@gmail.com címen is!