Gyermekfogászat

Gyermekeink mosolyához hozzá tartoznak a szép fogak is. Sajnos a tejfogak is elszíneződhetnek, kilyukadhatnak. 

MIT TEHETÜNK, HOGY GYERMEKEINK FOGAI EGÉSZSÉGESEK MARADJANAK?

  1.  megfelelő táplálkozás
  2.  rendszeres fogápolás
  3.  fogorvosi ellenőrzés

1. MEGFELELŐ TÁPLÁLKOZÁS

Az anyatej, a szoptatás ez első hat hónapban nagyon fontos és meghatározó a gyerekek életében.  Az egy éves kor után még éjszaka is szoptatott gyerekeknél gyakrabban fordul elő korai tejfog szuvasodás, az anyatejben lévő cukortartalom miatt.

Ahogy a friss gyümölcsök, zöldségek is bekerülnek az étrendbe, úgy lesz egyre változatosabb az ételek íz- szag- és formavilága. Az első kibújt tejfogakkal már igazán jól tudnak a gyerekek harapni és rágicsálni. A rágóizmok és fogívek fejlődése miatt fontos, hogy minnél több rágni való, megrágni való ételt kapjanak.

A finomított cukor tartalmú ételek, italok gyakori fogyasztása hozzájárulhat a tejfogak szuvasodásához.

A gyerekeknél is igaz, hogy legyen rendszere az étkezéseknek!

A főétkezések között lehetőleg ne legyen nassolás, csipegetés! A folyamatos etetés közben a szájban élő baktériumok és az általuk termelt savak hatására gyengül a fogzománc. A nyál semlegesítő, regeneráló hatása pedig nem tud érvényesülni.

Ha bármilyen elszíneződést vesz észre gyermeke fogán, tejfogán, kérjen fogorvosi tanácsot, mert sokszor megelőzhető a táplálkozási szokások kismértékű megváltoztatásával a további szuvasodási folyamat!

Bár a már szuvas tejfogakat is javasolt töméssel ellátni, érdemesebb a szuvasodást egy kis odafigyeléssel elkerülni!

2. HATÉKONY SZÁJÁPOLÁS

A tejfogak előbújása és a különböző új ízek kóstolgatása idején, egy éves kor körül már érdemes az első bébi fogkefével megajándékozni gyermekünket.

Fontos a rendszeresség és a szülői példamutatás!

A 2-3 éveseknek kisebb fejű fogkefe és gyermekfogkrém ajánlott.

A helyes fogmosási technikával már 4-5 éves korban önállóan is tudják a gyerekek a fogukat mosni. Az ellenőrzés persze nem árt. A rendelőben a nagyobb gyerekeknél plakkfestő tablettával szoktuk lilára festeni a fogakon maradt lepedéket. Hasznos, mulatságos és tanulságos megtapasztalniuk, hogy mennyi idő alatt és milyen fogmosási technikával tudják tisztára varázsolni saját fogaikat.

3. RENDSZERES FOGORVOSI ELLENŐRZÉS

Fogorvos kollégáink tudják, hogy a gyerekek mennyire szeretnek fogorvoshoz járni, ha már az első találkozáskor érzik a fogorvos kedvességét, türelmét.

Minden kisgyerekes szülőnek azt tanácsoljuk, hogy már 2- 3 éves kortól hozzák el gyermeküket ellenőrzésre, akkor is, ha még nincs semmilyen gond. Ilyenkor sokkal kellemesebb légkörben ismerkedhetnek meg a gyerekek a fogorvossal, fogorvosi rendelő eszközeivel, és szerezhetnek életre szóló pozitív élményeket. Erre a bizalomra támaszkodva a későbbiek során bármilyen beavatkozásra kerülne is sor, a gyerekek együttműködőbbek és a kezeléseket könnyebben viselik.

4. Könyvajánló

Kérdése van?

Keressen bátran telefonon és a dentissafogaszat@gmail.com címen is!